Jämfört med direktverkande el och oljeuppvärmning går det att spara ganska stora summor på att istället installera en värmepump för att ta hand om huvudparten av uppvärmningen i hemmet. Dessutom är det klart bättre för miljön, särskilt om du väljer miljömärkt el för att driva din pump.
Hur mycket du kan spara med hjälp av en värmepump är beroende av ett flertal olika faktorer. Här tar vi upp några av de saker som kan påverka.
Ditt tidigare värmesystem
Den faktor som först och främst påverkar hur stor din besparing blir är vilken typ av värmesystem du har i din bostad sedan tidigare. Om du värmer upp din bostad med en vedpanna och ved från egen mark blir det nog väldigt svårt att spara några större summor. Däremot så kan en värmepump vara ett bra komplement vid de tillfällen då du inte är hemma på några dagar och behöver kompletteringsvärme för att undvika att rör och annat i bostaden fryser.
Om du däremot värmer upp din bostad med olja eller direktel kan man utgå ifrån att du kan spara flera tusen om året på att välja en värmepump istället. En jämförelse mellan fjärrvärme och värmepump är svår att ge ett rakt svar på. Det beror på hur ditt avtal med fjärrvärmeleverantören ser ut. Gissningsvis går det ungefär på ett ut.
Värmer du upp bostaden med pellets eller ved som du köper in kan det hända att du faktiskt sparar på att välja en värmepump istället, särskilt om du bor i södra Sverige. Du slipper dessutom det manuella arbete som det innebär att elda med ved eller att underhålla din pelletspanna.
Vattenburen eller luftburen värme?
Om du har ett existerande vattenburet värmesystem i din bostad brukar det löna sig att behålla detta och koppla värmepumpen till detta. Vattnet behåller värmen längre än vad luft gör. Ännu bättre är det om du installerar golvvärme då denna gör att mindre effekt behövs då värmen stiger uppåt.
Rätt kalibrerad värmepump ökar besparingen
Om du väljer att sätta in en värmepump hos dig är det viktigt att den kalibreras rätt för att bli så effektiv som möjligt. Det går att öka besparingarna bland annat genom att sänka effekten (och därmed innetemperaturen) under de tider på dygnet som du inte är hemma samt minska temperaturen ett par grader under natten när du sover.
Många moderna värmepumpar kommer med app-styrning så att du själv kan ställa in temperaturen hemma, till exempel om du vill dra upp värmen när du kommer hem efter en dag ute i skogen eller om du spontant bestämmer dig för att sova borta och vill spara på elen när du inte är hemma.
Andra inlägg
- Behagligt inneklimat även sommartid
- Hur låga temperaturer klarar en värmepump?
- Stora fördelar med värmepump för bergvärme
- Service | Så servar du en luftvärmepump
- Kan man använda värmepump som luftkonditionering?
- När ska man sätta på värmen?
- Så väljer du rätt värmepump
- Hur stor värmepump behöver jag?
- Hur fungerar en värmepump?