Oavsett om du väljer en luft-luft-värmepump, bergvärme eller jordvärmeslingor så har pumpen förmåga att reglera temperaturen inomhus under alla årstider. Nedan berättar vi lite om hur det går till.
Kyl ner när det blir för varmt
En värmepump fungerar lika bra att kyla som att värma med. Principen i en värmepump liknar nämligen den som finns i ett kylskåp. Genom att använda sig av temperaturskillnaden mellan exempelvis luften utomhus och det kylmedium som finns i pumpen så avger pumpen sedan luft i önskad temperatur.
På sommaren hjälper den varma luften utomhus till att skapa kall luft med liten energiåtgång och på vintern så värmer pumpen behagligt. Det bästa med det hela är att du inte behöver skaffa någon extra anläggning för luftkonditionering. Din värmepump klarar i regel av att sköta båda funktionerna. Det är både smart och ekonomiskt så att du slipper lägga till en ytterligare anläggning som både tar plats och kostar extra.
Lindra besvär av pollen och damm
De flesta luftvärmepumpar har idag filter för damm och pollen. Att köra sin värmepump även under våren och sommaren kan därför vara en bra idé för att reglera de partiklar som kommer in i bostaden när luften cirkuleras.
Särskilt pollenallergiker brukar må bra av att luften renas med hjälp av en värmepump med pollenfilter. Ställ in den på en lagom temperatur och med ett fast läge på fläkten så kommer luften automatiskt att renas medan inomhustemperaturen hålls jämn och behaglig.
Se till att rengöra filtren med jämna mellanrum. Det brukar räcka med att plocka ur och dammsuga dem för att bli av med pollen, damm och smuts. Använd förstås en dammsugare utrustad med HEPA-filter för att inte sprida ut de fångade partiklarna i bostaden igen.
Andra inlägg
- Hur låga temperaturer klarar en värmepump?
- Stora fördelar med värmepump för bergvärme
- Service | Så servar du en luftvärmepump
- Kan man använda värmepump som luftkonditionering?
- När ska man sätta på värmen?
- Så väljer du rätt värmepump
- Hur stor värmepump behöver jag?
- Hur fungerar en värmepump?
- Hur mycket kan du spara med en värmepump?