Utvecklingen har gått snabbt framåt de senaste åren när det kommer till värmepumpar. Köldmediet som används i kompressorn på nya värmepumpar har blivit miljövänligare och tekniken har raffinerats ytterligare så att även en luftvärmepump klarar av att alstra värme vid riktigt låga utomhustemperaturer. Men hur låga temperaturer klarar de egentligen?
Långt under -20 grader
De nya generationernas värmepumpar klarar att värma luften även om det är långt under -20 grader utomhus. Vissa tillverkare skryter till och med om att deras pumpar klarar ner till -35 grader. Men det här är förstås en sanning med modifikation.
Visst klarar pumpen av att generera viss värme, men effekten sjunker rejält när man kommer ner till riktigt låga temperaturer. Den kommer att få kämpa en del och förbrukar därmed mer energi. Att räkna med att kunna värma upp ett helt hus med enbart värmepumpen om temperaturen går ner under -25 grader är nog inte helt realistiskt.
Luftvärmepump ska ses som ett komplement
Här kommer vi fram till en viktig punkt som många köpare av luft-luft-pumpar missar, nämligen att värmepumpen ska ses som ett komplement till ordinarie värmesystem. Tanken är alltså att pumpen ska vara backup när man vill spara på det ordinarie värmesystemet eller när det inte riktigt räcker till. Till exempel om man har direktverkande el som värmesystem brukar man kunna spara rätt stora summor på att ha en värmepump.
Hur löser man problemet?
Den enkla lösningen är helt enkelt att slå på elementen en aning eller elda i sin kamin eller vilket värmesystem man nu har utöver värmepumpen. Får man bara upp temperaturen en aning så kommer värmepumpen att hjälpa till med att röra luften i rummen och ger en jämnare värme.
Men man ska ändå inte vara för negativ. För några år sedan var det få värmepumpar som klarade av temperaturer under -15 grader. Idag finns det flera modeller som klarar av att generera värme ner emot -25 grader förutsatt att man har ett välisolerat hus och en rejält dimensionerad pump.
Att ha en värmepump som är aningen överdimensionerad är bättre än att snåla på kapaciteten, men visst ska man inte överdriva heller. Att ha en pump som är tänkt för ett hus på 100 kvm när man har en boyta på 30 kvm är inte att rekommendera då den kommer att dra onödig energi, men däremot om du har en boyta på närmare 75 kvm är det bättre att välja en pump ur nästa storlekskategori än en som är dimensionerad för just upp till 75 kvm. Rådgör med din leverantör av pumpar innan du beställer något. De vet vad de olika pumparna klarar av och vad som kan vara lagom utifrån hur ditt hus är utformat, boyta, isolering, fönster med mera.
Andra inlägg
- Behagligt inneklimat även sommartid
- Stora fördelar med värmepump för bergvärme
- Service | Så servar du en luftvärmepump
- Kan man använda värmepump som luftkonditionering?
- När ska man sätta på värmen?
- Så väljer du rätt värmepump
- Hur stor värmepump behöver jag?
- Hur fungerar en värmepump?
- Hur mycket kan du spara med en värmepump?